25 Şubat 2018 Pazar

Ev Yapımı En İyi 12 Cilt Maskesi

Günlük hayat ne kadar yoğun öyle değil mi? İş, ev, faturalar, eşiniz, çocuklarınız ve her an doğabilecek problemler arasında bir saniyeliğine bile rahat bir  nefes almak zordur. Bütün bu stres ve gerginlik ise yüzünüzde kırışıklık, lekeler ve solukluk olarak belirir.
Güzellik merkezine gidecek vaktiniz olmadığı ve en iyi kremleri pahalı olduklarından satın alamadığınız gerçeğiyle karşılaştığınızda, muhtemelen bu  konuda ne yapabileceğiniz konusunda endişeleniyorsunuz. Endişelenmeyin! Çözüm avucunuzun içinde. Evinizdeki malzemeleri kullanarak cildinizi canlandırabilir ve güzelliğinize güzellik katabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere aylarca uğraşarak elde ettiğimiz tarifleri sunuyoruz: Cildiniz için en iyi 12 ev yapımı maske!

Cildiniz Neden Etkilenir?

Cilt vücudun en büyük organıdır ve patojenik ajanlara karşı ilk ve en önemli bariyerdir. Cildin bazı görevleri şunlardır: vücut ısısını düzenlemek, dahili yapıları korumak ve dokunma ve bası hislerini sağlamak. Sıkı ve ışıltılı bir cilt sağlık belirtisidir. Yine de, cildin görünümünü ve fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecek pek çok iç ve dış etken bulunur.

Cildinizi Etkileyen Ana Faktörler

  • Aşırı derecede güneş ışınına maruziyet
  • Aşırı derecede kimyasal madde kullanımı, örn. Makyaj, sabun gibi
  • Alkolizm
  • Tütün kullanımı
  • Dengesiz ve sağlıksız beslenme
Estetik bakış açısından cilt, pek çok kültürde güzelliğin sembolüdür. Bugün pek çok kozmetik şirketi cildi korumak ve yenilemek için yeni yollar bulma peşinde çaba harcamaktadır. Ama siz, kimyasal maddelerle dolu olan bu pahalı maskelere ihtiyaç duymayacaksınız. Evde doğal maddelerle kendiniz en iyi maskeleri  hazırlayabilirsiniz.

Yüz maskeleri: Güzellik ve Sağlık

Yüzünüz için doğal bir maskeden daha tazeleyici bir şey olamaz: ciltteki ölü  hücreleri ortadan kaldırır, nemlendirir ve  mimik çizgilerini sıkılaştırır. Ciltteki etkisine göre değişik maske çeşitleri vardır, o yüzden hangisini hazırlayacağınızı seçmek için cildinizin ihtiyacını gözönünde bulundurmalısınız.

Etkilerine Göre Maske Çeşitleri

12maske-1
Gerginleştirici Maske: Yaş şekilde uygulanır. Kuruduğunda kan dolaşımını ve hücre beslenmesini artıracak bir gerilim oluşturur.
Sıkılaştırıcı Maske: Yaş şekilde uygulanır. Kuruduğunda cildinizi sıkılaştıracak bir gerilim oluşturur.
Soyucu (Peeling) Maske: Ölü hücreleri ve cilt salgılarını uzaklaştırır.
Nemlendirici Maske: Cilt yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturarak ve kırışıklıkları yokedip yüzünüzdeki mimik çizgilerini sıkılaştırarak cilt yüzeyinden suyun buharlaşarak kaybını önler.
Uyarıcı Maske: Yüzeysel kılcal damarları uyarır ve doku beslenmesini arttırır.
Arındırıcı Maske: Aşırı melanini emerek lekeleri ve sivilceleri yok eder.
Yenileyici Maske:  Yüzeysel tabakadan ölü hücreleri uzaklaştırır, hücresel yenilenmeyi uyarır ve hızlandırır.
Unutmamalısınız ki herkesin cildi değişik yapıdadır ve bir maskenin etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yüz bakımının etkinliğini en çok etkileyen faktör cilt tipidir; maskelerin etkisi cildin kuru, yağlı veya karma olmasına bağlıdır. Eğer cildinizin neye ihtiyacı olduğunu biliyorsanız okumaya devam edin, çünkü aşağıda size yüzünüz için en iyi 12 maskeyitarif edeceğiz.

Yüzünüz İçin En İyi 12 Maske

Yüzünüz için günde veya gecede bir saat ayırın. Cildinizin ilgi ve özene ihtiyacı var. Maskeyi uygulamadan önce yapmanız gereken, yüzünüzdeki tüm kiri temizlemek. Unutmayın ki her seferinde kullanacağınız miktarda hazırlamanız gerekiyor, bazı maskeleri ise buzdolabında ertesi güne kadar bekletebilirsiniz. Maskeleri her gün uygulayabilirsiniz ancak cildinizi bir gün dinlendirmek en iyisidir.

Soyucu (Peeling) Maskeler

12maske-2
Maske #1: Bal ve Badem
Bu harika soyucu maskeyi yapmak için tek ihtiyacınız bir çorba kaşığı bal ve iki adet badem. Bademleri ince bir toz elde edinceye kadar dövün ve bal ile karıştırın. Ardından bir çay kaşığı limon suyu ekleyin. Dairesel hareketlerle yüzünüze uygulayın. Kuruması için 15 dakika bekleyin, ılık suyla durulayın. Yenilenmiş hissedeceksiniz.
Maske #2: Bal
Sıkı ve yumuşak bir cildiniz mi var? Yüzünüzün tamamına bal yayın, 15 dakika bekletin ve soğuk suyla temizleyin. Ne kadar iyi hissedeceğinizi göreceksiniz.
Maske #3: Yulaf ve yumuşaklık hissi
Bu maskeyi uyguladıktan sonra cildinizdeki yumuşaklığa inanamayacaksınız. Yarım fincan yulafı iyice ezin ve yarım çay kaşığı bal, iki çorba kaşığı süt, iki damla geranium (sardunya çiçeği) yağı ve iki damla papatya yağı ekleyin. İyice karıştırın ve parmaklarınızla dairesel hareketlerle uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra ılık suyla temizleyin. Cildiniz bir bebeğinki gibi yumuşacık olacak. Cildiniz yağlıysa karışıma 5 damla limon suyu ekleyebilirsiniz.

Nemlendirici Maskeler

12maske-3
Maske #4: Meyve
Bazı meyveler içerdikleri yüksek su miktarına bağlı olarak cildi nemlendirmede çok başarılıdır. Örneğin soyulmuş bir muzu ezerek yüzünüze ve boynunuza nazikçe uygulayın. 15 dakika bekleyin ve kan akımını hızlandırmak için soğuk suyla maskeyi temizleyin.
Maske #5: Salatalık
Salatalığın şaşırtıcı özelliklerini biliyorsunuz: nefis, taze ve dengeli bir beslenme için harika bir yiyecektir. Cildinizde yaratacağı değişikliklere inanamayacaksınız, hele ki plajda çok güneş altında kalmışsanız etkisini daha iyi farkedeceksiniz. Bir salatalığı soyun ve macun kıvamına gelene dek ezin, (gözleriniz için 2 dilim ayırmayı unutmayın) tüm yüzünüze yayın ve 15 dakika bekleyin. Bol soğuk suyla maskeyi temizleyin, cildinizin ne kadar taze ve nemlenmiş olacağını göreceksiniz.

Kırışıklıklar ve Göz Altı Halkalarına Karşı Yenileyici Maskeler

Maske #6: Gergin Yüz
Yine bal ve yumurta, güzellik için harika karışım. İki çorba kaşığı balı yumurta beyazıyla karıştırın. Bir çorba kaşığı limon suyu ekleyin ve yüzünüze sürerek hafifçe masaj yapın. Cildinizin gerildiğini hissedeceksiniz. 20 dakika bekleyin ve yüzünüzü yağsız sütle temizleyin.
Maske #7: Gül ve Gençlik
Evet, eski zamanlarda kadınlar,  kısa ömürlü olan gülün sonsuz gençlik iksiri olduğunu söylerlerdi. Denemek ister misiniz? 5 taze gülünyapraklarını macun haline gelene dek ezin ve yüzünüzde 15 dakika bekletin. Soğuk suyla temizleyin. Sonuçlarını göreceksiniz!
Maske #8: Yoğurt
Kırışıklıklar tecrübe ve olgunluk işaretidir ama kimsenin hoşuna gitmez. Bu maskeyle kırışıklıkları giderebilirsiniz. Bir bardak yoğurdu bir çay kaşığı rezene tohumu ve bitkinin ezilmiş yaprağıyla ile karıştırın. Yüzünüze sürdüğünüzde homojen bir krem halinde olmalıdır. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla temizleyin. Her gün uygularsanız cildiniz müteşekkir olacaktır.

Akne, Sivilce ve Leke Maskeleri

12maske-4
Maske #9: Domates
Domatesin ciltte çeşitli etkileri vardır: nemlendirme, sıkılaştırma, soyma. Eğer can sıkıcı siyah noktalar ve sivilcelerden kurtulmak istiyorsanız, bir domatesi ikiye bölün ve yüzüne koyun. 15 dakika bekleyin ve ılık suyla temizleyin. Sonuçları göreceksiniz!
Maske #10: Limon
Limon binlerce alanda kullanımı olan bir meyvedir. Lekeleri de yok ettiğini de kim tahmin edebilir! Bir çorba kaşığı balı bir çorba kaşığı limon suyuyla karıştırın. Pamukla cildinize uygulayın ve 20 dakika bekletin. Maskeyi pamukla ve maden suyuyla temizleyin. İyice temizlediğinizden emin olun çünkü cildinizde limon kalırsa güneşe maruziyet durumnda koyu renk lekelere neden olabilir.

Uyarıcı Maskeler

12maske-5
Maske #11: Çilek
Cildinizde kuruluk hissediyorsanız nemlendirmek ve beslemek için bu harika doğal kremi kullanın. Birkaç çileği ezin ve balla karıştırın. Yüzünüze sürün ve 20 dakika bekleyin. Soğuk suyla temizleyin ve güzelliğinize enerji katttığını göreceksiniz.
Maske #12: Besleyici Krem
Peeling sonrası hücrelerinizi uyaracak besleyici bir krem uygulamanız çok iyi olur. 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı maden suyu, 1 çay kaşığı gül suyu ve 1 çorba kaşığı yoğurt veya sütü karıştırın. Yüzünüze pamukla uygulayın ve 15 dakika bekletin. Bol soğuk suyla yıkayın ve aynada kendinize bakın. Değişiklikleri kesinlikle farkedeceksiniz.

Cildinize Yardım Edin

İstediğiniz maskeyi seçebilirsiniz ama unutmayın ki cildiniz sağlığınızı yansıtır. Cildinizi genç ve diri tutmak için dengeli beslenmeli, günde 2 litreden fazla su içmeli, sigara ve alkolden uzak durmalısınız.




BOMBA DEDEKTÖRÜ YÜZÜK YAPILDI 



Yeni geliştirilen teknoloji harikası bir yüzük, çevredeki bombalar gibi kimyasal tehditleri ve hatta biyolojik tehditleri algılayabiliyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Joseph Wang ve arkadaşlarının geliştirdiği yüzük iki ana parçadan oluşuyor. Elektrokimyasal bir sensör spesifik bileşikleri belirlerken, elektronik devre kartı veriyi işliyor ve kablosuz olarak akıllı telefon veya dizüstü bilgisayara doğrudan aktarıyor. Her ne kadar yüzük dense de, o kadar da küçük bir aksesuar değil açıkcası. Hem voltammetrik ve kronomamperik ölçümleri bir arada gerçekleştiriyor ve geniş çaplı tehditleri tespit edebiliyor. Mevcut prototip, patlayıcılar ve organofosfat sinir ajanlarını , hem buhar hem de sıvı fazda tespit edebilecek şekilde optimize edilebiliyor. Araştırmacılar; “ilk kez tümüyle entegre kablosuz devrelerle çalışan multiplex kimyasal sensör platformunun, birkaç farklı güvenlik tehditinde simültane kullanılabileceğini gösterdik. Mevcu çalışma giderek artan giyilebilir teknolojiler alanında artan kullanımı arttıracaktır.” Araştırma ACS Sensors (American Chemical Society) dergisinde yayınlandı.

.http://www.gercekbilim.com

19 Şubat 2018 Pazartesi

Türkiye’de kişi başına düşen makyaj malzemesi tüketimi yıllık 20 Euro’ya ulaştı. Son 10 yılda 2 katına çıkan bu rakam yine de Avrupa ülkelerinin dörtte birine denk geliyor. Türkiye’de makyaj harcamasının yükselmesinde, kadınların iş hayatına katılımının artmasının yanı sıra makyaj yaşının 11’e kadar düşmesi de etkili oluyor

peki durum böyleyken makyajın cildimize verdiği zararları biliyor muyuz?


  1. Fondöteni temizlemezseniz dış etkenlerden aldığınız kötü havayı, egzos dumanını, sigara dumanlarını, bakterileri yüzünüzde toplarsınız. Bu da cildinizin hava almamasına ve kirli kalmasına neden olur. bu nedenden dolayı mutlak suretle temizlenmeli ve ciltten tamamıyla arındırılmalıdır.
  2. Makyaj bazını ciltte bırakmanız durumunda tıpkı fondötenden görülen etkiler görülmektedir. Tabii ki bu nasıl kullanmış olmanız ile alakalıdır. Az kullandıysanız akşam temizleme durumuna geçerseniz makyajın pek de zararlı olduğunu görmeyeceksiniz!
  3. Rujla uyumak ve ciltte bırakmak oldukça zararlıdır. Dudak morarmaları, rengin solgunluğu, kuruluk ve çatlaklığın başlıca sebeplerinden bir tanesi rujla uyumaktır. Bunun önüne geçmek için mutlak suretle yatmadan önce rujunuzu temizlemelisiniz.
  4. Maskara! En önemlisi de bu! Çünkü göz çevresinin tamamını ilgi alanına alan bir makyaj türüdür. Temizlenmemesi gibi durumlarda ise bazı zorluk ve sıkıntılar yaşama durumu söz konusudur. Bu sebepten dolayı mutlak suretle temizlenmesi ve ciltten arındırılması gerekmektedir. Kıl köklerini tıkar, gözün hava almasını engeller ve sonu enfeksiyona kadar gider!

Makyajın cilde verdiği zararları önlemek için yapılması gerekenler nelerdir?
  • Cildinizin yapısı yirmili yaşlarda oturacağı için, yirmi yaşından önce kesinlikle makyaj yapmaya başlamayın.
  • Her zaman doğal kozmetik ürünlerini tercih edin.
  • Kullandığınız makyaj ürünlerinin kalitesinden hiç bir koşulda taviz vermeyin.
  • Eve döndükten sonra, cildinizdeki makyajı, makyaj temizleme sütü veya gül suyu ile mutlaka temizleyin.
  • Makyajı temizledikten sonra, cildinize vitamin içeren nemlendirici krem sürün.
  • Cildinizin durumuna göre 1 hafta yada 10 günde bir, dinlendirici bakım maskesi uygulayın.
  • Makyajı temizledikten sonra cildinize, tıpkı annelerinizin uyguladığı gibi salatalık yapıştırarak da, cildinizin gün boyu kaybettiklerini geri verebilirsiniz.
  • Satın aldığınız kozmetik ürününün içeriğinde, adı duyulmuş bazı kanser yapıcı maddelerin olup olmadığını dikkatli bir şekilde kontrol edin.
makyaj malzemelerinin zararları ve alınabilecek bir takım önlemleri inceledik peki çevreyi bitmiş veya kırılmış makyaj malzemelerinden nasıl koruyabiliriz? geri dönüşüm sağlanabilir mi?


1. Kırılmış ve paramparça olmuş farlarınız için kurtarıcınız: Alkol


Kırılmış ve paramparça olmuş farlarınız için kurtarıcınız: Alkol
Yapmanız gerekenler basit:
Önce kırılmış olan farınız etrafa daha fazla dağılmasın diye, streç filmle sarın. Homojen bir hale getirmek için streç filmin üzerinden kaşık/spatula yardımıyla ezin. Ardından birkaç damla alkol damlatın. Karıştırın ve kaşık yardımıyla sıkıştırın. Bir kaç saat bekletin, süreci hızlandırmak için soğutucuya da atabilirsiniz. Eskisinden çok daha sağlam olduğunu göreceksiniz!


2. Yukarıdaki tüyoyu allık, pudra gibi kırılma ihtimali olan diğer makyaj ürünlerinde de kullanabilirsiniz!


Yukarıdaki tüyoyu allık, pudra gibi kırılma ihtimali olan diğer makyaj ürünlerinde de kullanabilirsiniz!

3. Yine de önlemini daha önceden almak isteyenler için, çanta içindeki çarpmalarda hava yastığı görevi üstelenecek bu makyaj temizleme pamuklarından faydalanabilirsiniz.


Yine de önlemini daha önceden almak isteyenler için, çanta içindeki çarpmalarda hava yastığı görevi üstelenecek bu makyaj temizleme pamuklarından faydalanabilirsiniz.

4. Yaz sıcaklarına dayanamayıp kırılan rujunuzu kurtarmak ister misiniz?


Yaz sıcaklarına dayanamayıp kırılan rujunuzu kurtarmak ister misiniz?
Şekildeki gibi kırılan tarafın altını çakmak yardımıyla ısıtın. Bu arada elinizi yakmamaya da dikkat edin :) Sonra diğer parçayla birleştirin. Birleştiği yere yeniden sıcaklık verip, iyice birbirlerine yapışmasını sağlayın. 10-15 dakika soğutucuda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.

5. Biten rujunuzu yeniden hayata döndürün!


Biten rujunuzu yeniden hayata döndürün!
Öncelikle siz de benim gibi israftan nefret eden birisiyseniz ve bitmiş rujunuzun dibini acıyarak atıyorsanız bu tüyo tam sizlik! Bir spatula ya da bıçak yardımıyla bitmiş rujun dibini sıyırıp bir kaşığa koyun. Kaşığı mumun sıcaklığında eritin. Eski lip balm kutunuza ya da kozmetikçilerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu minik kutucuklara erittiğiniz ruju dökün. Dolapta katılaşana kadar beklettikten sonra rujunuz da hazır!
Not: "Dibinde ne kadar var ki!" diyenler, inanın sizi bile şaşırtacak kadar rujunuz olacak :)

6. Bittiğini sandığınız fondöten tüpleri...


Bittiğini sandığınız fondöten tüpleri...
Bitmiş tüpü ikiye kesin. İçindeki kalan ürünü spatula veya bıçak yardımıyla yine kozmetikçilerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu küçük kutulara doldurun.

7. Havayla temas eden maskara, uzun süre kullanımdan sonra koyulaşmaya başlar.


Havayla temas eden maskara, uzun süre kullanımdan sonra koyulaşmaya başlar.
Ilık suyla doldurduğunuz bir bardağın içine, kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olduğunuz maskaranızı atın. Su soğuyana kadar bekleyin. İçindeki maskaranın çözüldüğünü fark edeceksiniz.
Ayrıca her kullanımdan önce ürünü iki avucunuz içinde ısıtmanız da, faydalı olacaktır.

8. Bitmek üzere olan maskaranızın içine birkaç damla lens solüsyonu ekleyin; bir süre daha kullanın! :)


Bitmek üzere olan maskaranızın içine birkaç damla lens solüsyonu ekleyin; bir süre daha kullanın! :)

9. Jel liner kullananların en büyük sorunu: Kurumaları!


Bu tip ürünleri kullananlara ilk tavsiyem, her kullanımdan sonra liner' kutusunu ters çevirmeleridir. Bu kuruma süresini uzatacak olsa da ne yazık ki önlemeyecektir.
Ürün kuruduğunda ve çatlamalar belirmeye başladığında ise içine yine lens solüsyonu ekleyin. Karıştırın. Homojen karışım elde ettiğinizden emin olduğunuzda, daha kolay kullanım için yüzeyini düzleştirmeyi de ihmal etmeyin.

10. Göz makyajınızın akmamasını ve daha az ürünle, çok daha pigmentli bir bitiş istiyorsanız, göz makyaj bazı kullanmalısınız.


Göz makyajınızın akmamasını ve daha az ürünle, çok daha pigmentli bir bitiş istiyorsanız, göz makyaj bazı kullanmalısınız.

11. Makyaj süngerinizi ise bir sabun yardımıyla temizleyebilirsiniz.


Adeta bir bakteri yuvası olan makyaj süngerleri hafta bir defa temizlenmeli. Bunun için sabun kullanabileceğiniz gibi, bebek şampuanı da tercih edebilirsiniz. Sabun kullanıyorsanız tek dikkat etmeniz gereken şey, sabunun daha önceden kullanılmamış olması.Not: Benim favorim kesinlikle bebek şampuanları 😊

12. Göz kaleminin ucunu açarken kırılmasından, hangimiz şikayetçi değiliz ki?


Göz kaleminin ucunu açarken kırılmasından, hangimiz şikayetçi değiliz ki?
Oysa ki çözüm çok basit: Göz kaleminizi kalemtıraşla açmadan önce birkaç dakika buzlukta bekletin. Özellikle yaz mevsiminde bunu yapmadan kaleminizi açmayı aklınızın ucundan bile geçirmeyin!


13. Kalem Liner kullananların çilesi: Bir hafta içinde kurumaları


Her markanın kalem eyeliner'ını denemiş birisi olarak  şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, kurumayanı yok! Yapamıyorlar yani. Benim de sık sık başvurduğum bir yöntem olan, kalem liner'ı musluk suyunun altına birkaç saniye tutmak işinizi görecektir. Her kuruma vakasında bu yöntemi kullanın, işe yaramamaya başladığındaysa yeni bir ürün almanızın vakti gelmiş demektir.

14. Açılmayan oje'nizin kapağını, şekildeki gibi sıcak su içinde bekletin.


Açılmayan oje'nizin kapağını, şekildeki gibi sıcak su içinde bekletin.
Elinize yakmamaya özen gösterin.

15. Ağdalaşmaya başlamış ojenizi hayata geçirmek için, oje inceltici'den faydalanın.

Ağdalaşmaya başlamış ojenizi hayata geçirmek için, oje inceltici'den faydalanın.
Ağdalaşmaya başlamış ojenizi hayata geçirmek için, oje inceltici'den faydalanın.
Ojenizin içine bir kaç damla damlatın ve çalkalayın. İşe yaradığını göreceksiniz.

16. Bitmek üzere olan parfümünüzü, vücut kreminizin içine sıkın.


Bitmek üzere olan parfümünüzü, vücut kreminizin içine sıkın.
Krem kutusunu sallayın ki parfüm eşit dağılabilsin. Hafif olsa da, daha uzun süre o çok sevdiğiniz parfümü soluyabileceksiniz :)

Kozmetik seçiminde nelere dikkat edilmeli!

Özellikle kadınların sık kullandığı kozmetik ürünlerin bazıları kanser riskini artıran zararlı kimyasallar içeriyor.

Kozmetik seçiminde nelere dikkat edilmeli!
Kozmetik ürün satın alırken, yapay kimyasalları en azmiktarda içeren ürünleri tercih etmek gerekiyor. İşte kozmetik alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler...

Sağlıklı kozmetik ürünleri, kullanıldığı zaman tüketiciye ve çevreye zarar vermeyen, iddia edilen etkiyi tüketiciye sunabilen ürünler olarak görülüyor. Sağlıklı bir kozmetik için ürünün yapay kimyasalları en az miktarda içeriyor olması gerekiyor.

Bazı kozmetik ürünler kanser riskini artıran zararlı kimyasallar içeriyor. SGS Türkiye Tüketici Ürünleri Departmanı Gıda Dışı Satış Müdürü Özge Ergun, bio-mutajenler adı verilen kimyasallara uzun süre maruz kalmanın, sağlık açısından uzun vadeli zararlara yol açabildiğini söylüyor. Örneğin, zararlı kimyasal maddeler arasında yer alan ftalatlar yaygın olarak birçok parfüm, kozmetik, tırnak cilası ve plastik ürünlerde kullanılabiliyor. Bu hormon bozucu maddeyi içeren ürünleri sık kullanan kadınların doğurganlık sorunları yaşama olasılıkları diğerlerine göre daha yüksek bulunuyor.

Tedavi gerekebiliyor
Cilt irritasyonlarının ana nedeninin ürünlerin içerdiği alerjenler olduğu belirtiliyor. Ftalatlar, akrilamidler, parabenler ve formaldehit gibi kimyasalların kozmetiklerin içerisindeki alerjenlerin başlıcaları olduğuna dikkat çekiliyor. İnsan vücudunun bağışıklık sistemi, tehlikeli veya yabancı olarak tespit ettiği bu maddelere karşı alerjik reaksiyon oluşturuyor. Bazen bu alerjik reaksiyonlar sonucunda kişilerin cilt hassasiyet derecesine bağlı olarak ciddi tedaviler gerebiliyor.

Ürünün üzerindekilerini inceleyelin
Tüketicilerin ürün alırken, üzerinde ürün bileşenleri, kullanım şartları ve uyarıların olmasına dikkat etmeleri öneriliyor. Ürün üzerinde üretici firma detaylarının olması da ürünle ilgili bir sorun yaşandığında yetkili ve sorumlulara kolay ulaşılabilmesi açısından önem taşıyor. Ürün seçerken cilt tipine dikkat etmenin yanı sıra, ürün içeriğinin olabildiğince basit ve doğal olmasına da özen gösterilmesi gerekiyor. Ürünün raf ömrü, son kullanma tarihinin (veya minimum dayanma tarihi) ürün üzerinde belirtilmesi olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.

Bu sürenin, normal ve üreticinin öngördüğü koşullarda depolamayla mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Raf ömrü uzun olan ürünlerin daha fazla koruyucu kimyasal içerdiği belirtiliyor. Kozmetik yönetmeliğinde de çoğu yasal olarak kısıtlanmış likit el sabunlarında kullanılan triklosan/triklorokarbon, tırnak ürünlerinde kullanılan formaldehit, DBP veya toluen, tıraş kremlerinde ve saç jölelerinde kullanılan nanifenol gibi zararlı kimyasallar içeren ürünlere dikkat edilmesi öneriliyor.